Waarom Alexandertechniek?

Vanaf februari 2019 ook in het centrum van Utrecht! Elke vrijdag van 18 uur tot 22 uur:

Jansveld 35
3512 BE Utrecht

Waarom zou Alexandertechniek helpen tegen pijn in mijn lijf?

Soms is er een medische oorzaak voor pijn. Als dat het geval is, moet de oorzaak gevonden worden en opgelost worden. Maar vaak is er niets te vinden en heb je toch pijn. In dat geval kan het zijn dat de pijn ontstaat door een manier van bewegen, zitten of staan die niet optimaal is. De oorzaak aanpakken betekent in dat geval: anders leren zitten, staan of bewegen. Logisch toch?

Je kunt op verschillende manieren je bewegingspatroon veranderen.  Eén manier is als het ware van buitenaf: iemand kijkt naar hoe je beweegt en zegt dat je schouders zus moeten en je onderrug zo, en dan kijk je in een spiegel en probeer je die adviezen zo goed mogelijk uit te voeren.

Als deze aanpak niet werkt, is daar in mijn ervaring vaak een bepaalde reden voor: overbodige spanning voelen we na een tijd niet meer, en een bewegingspatroon dat je gewend bent voelt vertrouwd en dus “goed. “ Het is lastig om iets te veranderen dat goed voelt, of dat je niet eens kunt voelen! Het kan ook zijn dat je beeld van hoe je lijf functioneert, niet precies klopt. Dan houd je bijvoorbeeld een gewricht vast dat eigenlijk mee zou moeten scharnieren in een beweging.

In een Alexandertechniekles werk ik met mijn handen om de bewegingen te begeleiden die we aan het oefenen zijn. Zo krijg je een ervaring van hoe het anders kan. Ik leg uit welke lichaamsdelen mee zouden moeten doen in een beweging. Je leert hoe je jezelf meer gericht kunt observeren.  En je leert een heel waardevolle vaardigheid: hoe je je oude gewoonte eerst stop kunt zetten voordat je een nieuwe gewoonte probeert in te voeren.

Het doel van de lessen is dat je zelfstandig problemen leert op te lossen. Dit leer je niet in één of twee lessen. Het gaat je tijd kosten. Maar de vaardigheden die je leert neem je mee voor de rest van je leven.

Zoals een leerling van mij recent vertelde: “Als vroeger mijn rug pijn begon te doen bij het hardlopen, stopte ik gewoon en ging ik terug naar huis. Als ik nu pijn begin te voelen, weet ik hoe ik mijn rug weer kan ontspannen en door kan gaan met lopen. Na een paar honderd meter is de pijn weer weg!”